Jeta normale do të kthehet dimrin tjetër,e thotë krijuesi i vaksinave

Njoftimi i një vaksine premtuese nga Pfizer dhe partneri i saj gjerman BioNTech ka ngritur shumë shpresa në luftën kundër Covid-19. Ugur Sahin, CEO i BioNTech, gjithashtu vlerësoi këtë të Dielë gjatë Andrew Marr Show se mund të ishte e mundur që të ketë një kthim në normale deri në dimrin 2021. Profesori konsideron, megjithatë, se ‘ është “absolutisht thelbësore” që shkalla e vaksinimit të jetë e lartë para vjeshtës së ardhshme. Kthehu tek kjo intervistë, transmetuar nga BBC One.

Deri më sot, virusi Sars-Cov-2 ka infektuar më shumë se 54 milion njerëz në të gjithë botën. Në funksion të një jete të përditshme që është përmbysur plotësisht që nga fillimi i saj, shumë njerëz pyesin për një “kthim në jetën normale” të mundshme. Në lidhje me këtë temë, profesor Sahin zbulon vlerësimet e tij.

“Ky dimër do të jetë i vështirë”
Për profesorin që krijoi firmën gjermane BioNTech së bashku me gruan e tij, Özlem Türeci, nuk ka dyshim se muajt e ardhshëm do të jenë të vështirë. “Ky dimër do të jetë i vështirë,” tha eksperti dhe më pas shtoi, “ne nuk do të kemi një ndikim të rëndësishëm në normat e infeksionit”. Sidoqoftë, ai zbulon në emisionin BBC se nëse gjithçka shkon mirë, vaksina mund të fillojë shpërndarjen “në fund të vitit, në fillim të vitit të ardhshëm”. Objektivi i tyre? Dorëzoni më shumë se 300 milion doza të vaksinës deri në Prillin e ardhshëm, i cili “do të fillonte të kishte një ndikim”, tha ai.

Një vaksinë “90% efektive”
Të hënën, 9 nëntor, laboratori amerikan Pfizer njoftoi, në bashkëpunim me firmën gjermane BioNTech, se kandidati i tyre i vaksinës ishte 90% efektiv. Informacioni i transmetuar nga një artikull në Le Monde tregon se këto janë rezultatet e para pozitive që paraqiten për një provë klinike në shkallë të gjerë të fazës 3. Por këto shpresa ende nuk janë konfirmuar, me të dhënat që nuk janë botuar në një revistë mjekësore ose kolegët e tyre.

Në këtë drejtim, Prof Sahin zbuloi se ai priste që analizat e ardhshme të tregojnë se vaksina mund të zvogëlojë transmetimin midis njerëzve si dhe të parandalojë zhvillimin e simptomave tek një individ i cili tashmë ka marrë vaksinën. Ai më tej thotë: “Unë jam i bindur që transmetimi midis njerëzve do të zvogëlohet nga një vaksinë kaq e efektshme – ndoshta jo 90% por ndoshta 50% – por nuk duhet të harrojmë se edhe kjo mund të çojë në një reduktim. progresion drastik i pandemisë ”.

Vaksina e paraqitur nga Pfizer dhe BioNTech bazohet në teknologjinë e dërguesit RNA, një teknikë e re që nuk është aprovuar kurrë për njerëzit deri më sot. Ai përfshin injektimin e fijeve të udhëzimeve gjenetike në trup për të lejuar sistemin imunitar të zbulojë ‘gozhdën’ e koronavirusit dhe të prodhojë antitrupa.

Një shkallë e lartë e vaksinimit është “absolutisht thelbësore”
Për Ugur Sahin, “ndikimi më i madh do të ndodhë vetëm në verë”. Sezoni i verës karakterizohet gjithashtu nga një normë më e ulët infeksioni, sipas profesorit. Ai gjithashtu këmbëngul në nevojën për nivele të larta të vaksinimit për të marrë rezultate të favorshme “deri, ose para, vjeshtën / dimrin e ardhshëm”, shpjegoi ai, duke zbuluar megjithatë të jetë optimist këto qëllime. “Unë kam besim se kjo do të ndodhë”, thotë Prof Sahin, i cili thotë se disa prodhues të vaksinave po i ndihmojnë ata të rrisin prodhimin dhe “kështu që ne mund të kemi një dimër normal vitin e ardhshëm”, shpreson drejtori i BioNTech.

I pyetur në lidhje me efektshmërinë e vaksinës tek të moshuarit, ai zbuloi se do të ketë një ide më të mirë në tre javët e ardhshme. Gjithashtu, ende nuk është e qartë se sa do të zgjasë imuniteti pasi të jetë dhënë doza e dytë e vaksinës.

Lidhur me efektet anësore të vaksinës, profesori tha se shenjat e vëzhguara deri më tani kanë qenë dhimbje e lehtë deri mesatare për disa ditë në vendin e injeksionit, me ethe të lehtë deri të moderuar nga disa pjesëmarrës. gjatë kësaj periudhe të njëjtë. Ai gjithashtu shton se nuk janë vërejtur efekte anësore serioze të cilat do të bënin që studimi të ndalet ose të ndalet.

Faza 3 e këtij studimi është ende në proces, përpara se të jetë subjekt i një kërkese për miratim nga autoritetet shëndetësore, tha LCI. Vaksinat e tjera gjithashtu thuhet se janë në të njëjtën fazë.