Mori dy vaksina kineze, pastaj Pfizer për dozën e tretë: Ja çfarë treguan testet e antitrupave

Mori dy vaksina kineze, pastaj Pfizer për dozën e tretë: Ja çfarë treguan testet e antitrupave

Për shkak se ai ishte i interesuar të kontrollonte nivelin e antitrupave IgG me një proteinë, bashkëbiseduesi i Telegrafit bëri analiza

Në ditët kur numri i personave pozitivë për virusin koσrona po rritet në mënyrë të pandalshme dhe pothuajse gjysma e popullsisë nuk e kanë marrë dozën e parë të vaksinës, rreziku që Shtabi i Krizave do të prezantojë masa të reja është më i sigurt.

Spitalet Cσvid janë të mbushura në mënyrë të pashmangshme dhe shumica e pacientëve të pavaksinuar që kanë nevojë të vazhdueshme për kujdes mjekësor tejkalojnë 90% të numrit të përgjithshëm të pacientëve të shtruar në spital.

Një (48) vendosi të mos ndërmarrë rreziqe në dimër dhe u vaksiinua kundër kooronaviirusit të ri. Edhe pse ai nuk ka sëmundje kronike dhe bën një jetë të shëndetshme, ai kishte shembuj të njerëzve përreth tij që ishin në gjendje të mirë shëndetësore, por përfunduan në spital për shkak të Cσvid-19. Disa prej tyre, për fat të keq, nuk arritën ta fitojnë betejën…

“Kur ishte e mundur të aplikohej për vaksinimin e koοronaviirusit përmes portalit të qeverisë elektronike, unë shpreha interes,” tha ai për Telegraf.rs

Vendosa të marr vaksinën kineze “Sinofarm”. Mora dozën e parë të vaksinës më 20 janar, dhe të dytën më 10 shkurt. Nuk kisha efekte anësore pas dozës së parë ose të dytë.

Për shkak se ai ishte i interesuar të kontrollonte nivelin e antitrupave IgG, Dusan bëri testet disa herë, gjithmonë në të njëjtin laborator.

Ai kreu analizën e parë të antitrupave IgG me një proteinë kërcimi më 25 shkurt – rezultati ishte 168.2.

Në testin tjetër të antitrupave, në mars, vlera e tyre u rrit në 177.

Sidoqoftë, më 18 Prill, në një test të ri, niveli i antitrupave ra në 122.4.

Mora një certifikatë dixhitale të gjelbër në qershor në mënyrë që të mund të udhëtonte.

Kur mbërriti rekomandimi në gusht që doza e tretë e vaksinës të jepet për mbrojtje më të mirë kundër virusit delta, i cili në atë kohë ishte bërë tashmë dominues në vend, un nuk hezitoi – ai një herë vendosi të “përveshë mëngët” përsëri.

Në fillim të këtij muaji, më 4 shtator, ai shkoi për të marrë dozën e tretë të vaksinës. Ai vendosi që do të ishte një vaksinë Pfizer / Bayontek, bazuar në teknologjinë mRNA.

Përvojat e miqve dhe kolegëve të tij që morën dy doza të kësaj vaksine ishin të mira, niveli i antitrupave IgG në to ishte jashtëzakonisht i lartë, kështu që vlerësimi ishte se ai duhet të kombinonte vaksinat për mbrojtje më të mirë kundër kooronaviirusit të ri.

I njëjti rekomandim u dha nga prof. Dr. Ai vetë mori vaksina nga dy prodhues të ndryshëm – së pari kinez dhe më pas rus. Kombinimi i vaksinave është një rekomandim gjithnjë e më i zakonshëm që dëgjojmë nga e gjithë bota; AstraZeneca dhe Sputnik V kombinohen më shpesh, por edhe Sinofarm kinez dhe Pfizer / Bayontek.

Sot, më pak se një muaj pas marrjes së dozës së tretë, iu nënshtrua një testi të ri të antitrupave. Rezultati e trσonditi atë:

– Analiza tregoi se niveli i antitrupave IgG u rrit në 27,501.01 tre javë pas marrjes së vaksinës Pfizer / Bayontek. Supozova se doza e re e vaksinës do të stimulonte trupin për të prodhuar sasi të reja të antitrupave, por nuk e kisha idenë se rezultati do të ishte i tillë.

Si kujtesë, përveç antitrupave IgG, të ashtuquajturat qeliza T, të cilat janë pjesë të rëndësishme të përgjigjes imune, mbrojnë kundër formave më të rënda të që mund të shkaktohen nga infeksioni me koσronaviirusin e ri.